Tgk Jangan X Tgk

Tuesday, 3 September 2013

Apam Polkadot =)

Salam olss,,

ok2 hari sbtu selepas kenduri naik rumah,,sepupu mak,,means mak sepupu aku la kn,,dia ajak aku bt apam polkadot,,sbb msa hari kenduri tu dia bt apam sdap gile,,so dia ajak r bt,,aku apelagi,,on je..ni dh ptengahan dh ni bru tringat nak amik gmbr.
 Masa ni dh siap gaul,tinggal nak asing2 n kaler kan je,,

 ni wrna hijau,,

 ni wrna oren (tp serbuk dia wrna merah tau,,magik tul,,hihi)

 yg ni wrna kning dh bgkus dlm plastik dh,,bgkus siap ikat gtah so snang nak paipkan,,dlu2 aku biasa bt x ikat pun,,pttla asyik nak trkeluar,,huhu,,yela org bru nak blaja,,

 oh yes,,ni dh siap masukkan dlm cawan cup,,emm yg xcntik tu aku buat,,sedih =(

 ni dh siapppp,,cntik kan dia naik,, =)

 ni ambik dr view tepi,,mmg teruja giler r,,bukan ape,,sbb sblum ni pnah bt tp bantat,,xnaik lgsung,,huhu,,

 hihi ni tgh msukkan jem tgh2 tu n ttup balik ngan acuan tu,,

 msa ni cik pah bt,,ak tkang amek gmbr =)

 ni testing pakai wrna original acuan tu tnpa kaler,,cntik gakk,,

 hehe kucing yg setia menemani kitorg bt kuih dr stat bt smpai ler dia tdo.. =)

 hihi nape aku ambik gmbr ni,,nmpak x,, cntik giler dot dot tu,,hihi,,finally aku dh pndai buat dot2 tu,,hihi,,so moral of the story,,kalau x pandai,,pg belajar dgn guru,,,bru tau teknik2 tu,,hihi...haishh sgt suke hokayy.. =)

smua apam polkadot yg siap di masak,,lupe nk amek gmbr tmpt pngukus tu,,xpe2,,eh,,resepi ni aku tulis pkai aplikasi note everything dlm fon je...hihi lupe bwk pen ngan kertas..oh yes,,aku ni tulis pakai ayat aku sndiri je,,sory le kalau x paham..

Bahan2

3 biji telur Gula 200gm
Esen vanila satu pnutup botol
satu sudu kecik ovalette
Tepung gndum 250gm ayak dgn 3 sudu kcik baking powder 
Susu segar 150gm
Pewarna kuning hijau merah (nak kaler lain pun bleh)

Cara2

1)Pukul smpai kembang (smpai telur tu kalau terbalik pun xjatuh telur tu - actually lepas msuk ovalette bru jd cmni,,,hehe..) 

2)Esen vanila satu pnutup botol,msukkn dlm acuan pkul telur 

3)Masukkan dlm acuan satu sudu kecik ovalette 

4)Lepas agak2 telur tu kalau tbalikkan pun dia xkan jatuh,,masukkan 3 sudu tpung gndum,selang seli dgn susu skit demi sdikit..kacau biasa tnpa guna pemukul telur tu,,ape dh nama pmukul telur tu,,adeiii,

5)lepas dh siap gaul biasa dr bwh ke ats 

6)Bhgikan 3 adunan n kalerkannn 

7)Msukkan dlm plastik utk dipaipkan ..Jem pun msukkan dlm 3 sudu dlm paip..Masak dlm pengukus dlm 7 minit..pstikan ttup kukus tu dgn kain so air dia xkan jatuh ats kuih... =) selamat mencuba =)

2 comments:

diya nadiah said...

yeah!!lh la wtkn tuk ak nti kn.hehehe...

zieta said...

hihi beres je,,nnti ek aku bt,,skrg bajet lari,,haha =D

Selamat Datang Ke Blog ZiEtA

My Pregnancy

Lilypie Pregnancy tickers

~mY AgE~

Daisypath Happy Birthday tickers