Tgk Jangan X Tgk

Wednesday, 2 April 2014

Jalan2 di Pusat Sains Negara

Salam...hai3,,pd 9hb 3 bru2 ni ak jadi pngiring student utk program under JPA,,n lokasi kitorg adalah Pusat Sains Negara, last ak pegi dlu masa ting 4,masa umur 16 thun,,,haish 10 thun yg lalu ok jejak kaki kat Pusat Sains ni,,masa mula2 sampai tu tak cam lagi tmpt ni,,ingatkan salah tmpt r yg dlu pnah dtg tu kan,,,bila dh masuk dalam tu bru cam,,okeh confirm pnah dtg sni...hihi...ape yg mengingatkan penah dtg sni,,huhu laluan ikan nak masuk ke Pusat Sains tu yg mngingatkan,, =D okeh jom layan gambar2
 ingatkan Nemo masa tgkap gmbr ikan ni,,dh tgkap bru prasan bukan,,hihi

 nama kolam ni kolam sentuh,,nak sntuh ape ek,,ikan kah? air kah?

 bnyk ikan dlm kolam ni

 sebelah kolam sentuh ni ada tumbuhan air tawar

 nmpak tak?? ade org dalam aquarium ni!!!

 besar kan ikan ni,,dalam aquarium ni smua ikan besar2,,pelik org tu x takut,,huhu



 yeahh ak pun bgambar knangan,,tgh duk bgambar ikan pun lalu,,,ape lagi cpt2 snap =D
 tgh2 duk situ lg,ade org skuba ni lalu,,ape lagi cpt snap!!!! =P excited skjap,,haha

 burung ni jinak giler,,mmg xlari,,kdg2 je dia terbang skejap,,


 jinak kan burung ni =D

 yg ni wrna biru,,sepadan dh ngan tudung student ni =)

 tgh mnunggu nak beli tiket,,

 okeh dh masuk,,excited ambik gmbr ikan!!!



 walaaaa...dah masuk,,smpai kat tiang ni kak mar offer nak ambik gmbr,,ape lagi,,posing trus =)

antara arca2 dalam pusat sains


 kak mar try main lagu ikut kod yang diberi kt dpan,,ssah gak nak main mcm ni..

 ni pun alat utk buat bunyi,nama xpasti plak..hihi

 ni simulasi utk budak2 bawah 12 utk tgk cara kren berfungsi,,best gak main mnde ni

 mirror mirror on the wall, who's the fairest of them all...ahh,,me,,of course...hahaha!!!

 mula2 tkut nak masuk bilik2 cermin ni sbb tkut xjumpa jalan keluar,,tp since kak mar dh pnah masuk n tau jalan kluar,,so ak masuk la,,uiks bleh than ssah,,sesat dlm ni mmg sdih,, =)

 okeh dh bjaya kluar,,so menggedik lagi ambik gmbr =D

 ok the way naik...kitorg ke pameran kegemilangan tamadun islam 1001 inventions,,jalan ni mmg konpem ak ingat masa ting 4 dlu2 =D


 depan tmpt masuk pameran ni ada rumah hantu versi sains punye...nak masuk,,,tapi xde geng ='(



 okeh dh dpt tiket,,,tadaaaaaa

 bila masuk tu dia tnjukkan video dlu,,best gak video ni,,,ingat masa skolah2 dlu blaja pasal tamadun islam ni =)

 hihi bdebar jap masa tgk ni,,ni (tak ingat nama sape),diala mula2 first yang buat model terbang ni...

 aiseh gmbr gelap,,,sape2 je yang nak try simulasi ni bleh bdiri dpan skrin & bt gaya macam org terbang tu,,nnti skrin tu akan ikut,,best gak mnde ni,,hihi

 ni adalah jam gajah,,direka oleh,,,aiseh xingat nama,,yang uniknye jam ni ade gabungan pelbagai kaum dalam stu jam ni,,ada china,india,,ape lagi xingat daaa

 ni cara nak tgk masa zaman dlu2

 ni jam gajah versi kecik..olololo comel sgt!!!

 gambar bawah ni simulasi kapal layar atas air
 


 ni cara nak ukur berat air dalam bdn,,hihi banyak gak aritu timbang =)

 ni simulasi tornado,,ataupun taufan...scary



 ha ni mainan mata tau,,now you see me

 now you dont,,,haha



 sbelum nak balik ambikla gmbr knangan dgn ikan2 ni

 ikan pari atas ak,,ape lagi,,snap!!!1



 ikan patin putih,,td xjumpa pn,,dh nak balik bru nmpak...


okeh tujela gambar pg sana,,apepun mmg best utk kanak2 ataupun dewasa yg nak jalan2 cuti malaysia di samping mncari pengetahuan baru dlm bidang sains ni....mmg seharian xpuas nak bjalan sbenarnya,,tp sbb ikut trip,,so kenala ikut jadual...okeh nnti jmpa lg keh...bye2 =D

3 comments:

S. Faezah said...

kite xpnah sampai lg sini..teringin nak pegi masak kecik2 dulu..huhuhu

zieta mazita said...

pegila,,best sgt,,rmai org2 dewasa cam kita ni pg,,mmg khusyuk je main lpas satu,satu alat lain,, =) yg pameran pasal tamadun islam ni x ingat smpai brp hb,,

zieta mazita said...

faezah,,kite xbleh bukak blog awk,,sdih ='(

Selamat Datang Ke Blog ZiEtA

My Pregnancy

Lilypie Pregnancy tickers

~mY AgE~

Daisypath Happy Birthday tickers