Tgk Jangan X Tgk

Wednesday, 11 December 2013

Kursus Pemanduan Berhemah & Budaya Kerja Cemerlang at Mayangsari Resort,PD

Salam...lama plak x update blog...8/12 - 10/12 nama ak naik utk kursus ni...mula2 x harap pun nama naik sbb ksus dh lebih 10 hari,,n lebih2 lagi kursus ni mmg dibuat utk sape2 yg xckup kursus...tup2 nama naik,,,suke sgt...hihi first sbb xpnah lg dtg n stay kt port dickson ni...biasanya lalu je...tgk kt internet je...ni pg sna...suke!!! hihi,,,ok2 fokus...huhu...so bergerakla ahad tu dlm pkul 9 dr rumah...tp grak lambat sbb bas lama tgu kt garaj,,pdahal dh janji tgu kt ulpl..so xpela..lepas gerak dlm sjam,,brhnti r mkn kt keratong 2,,alang2 ambik kak ain skali..hehe....lepas tu gerak...3 jam kmudian,,smpaila kt n9..excited skjap...excited tmbh takut sbnarnya..tkut sbb ape...emm well kitorg kna mnginap kt mayangsari resorts...korang search jela ek kisah seram kt sana ek..okeh tukar topik...so smpai dh sana,,kna tgu dlm 10-15 minit sbb bilik bnyak lg xkemas sbb ada org checkout lambat,,,ak kak fi lia n kak ain xdela lama sgt mnunggu...sbb kak fi urusetia so ada 2 kot bilik yg ok..pastu masuk dlu dewan sbb ada taklimat ringkas,,bahagi bilik ape smua,,dh msuk bilik,,relax2 dlu...dlm pkul brp xingat,malam plak kelas..dlm pkul 8.30pm..

Kelas malam ni just ice breaking,,sesi kenal2,,n ada pmainan skit...mula2 kna llaki ppuan kna beratur,,n instructor,,en Aki (xingat nama pnuh,,hehe),,buat pmainan beratur ikut bulan lahir..pastu ikut saiz kasut,pastu ikut pengalaman kerja...tiga2 pmainan ni geng ppuan yg siap dlu...tp yg ikut pengalaman kerja ni r kitorg dibahagikan ikut kumpulan...so ak xsatu geng dengan lia n kak ain...sadis,,,ak satu geng ngan nazrol,ajak (razak),akim,zamri, n asma...okla sekepala gak...so malam ptama ni kena plih nama kump n kna lantik ceo,pgurus kselamatan,despatch,s/u,akauntan n pengurus besar kalau xsilap..tp org yg same je kitorg bt ceo n pgurus besar...lepas dh siap bhagi kump,,en Aki sruh kump 1 n 3 iaitu pirana & kerisi,,dduk stu team,,n 2 n 4 stu team iaitu kelisa (kump ak) n haruan stu team..kitorg dduk menghadap...n en Aki ambik stu kain putih n letak kt tgh2,,pmainannya,,sorang kna dduk depan,,selepas kain dijatuhkn,,kna teka cpt2 sape yg ade dpn kite tu,sape lambat kalah,,,hihi tp mmg lawak giler r...hihi...mula2 tu syidah n a, izman kot ...tp ntah sape ckp,,wak yg dduk dpan,,so bila kain jatuh serentak sebut wak,...hahaha lawak3...once ak ade video ak letak k kat sni,,

Hari kedua..en aki kata nak buat senaman..so okla msti ade lompat2 bla2,,pmainan ptama kna dduk dalam bulatan,,n kitorg kna duk dlm 4 org..duk rapat2..ade 2 org jadi virus msa tu..kitorg ni set komputer..nnti virus tu akn bgerak n kalau dia dtg kt group ktorg,,org kanan skali dlm group kna lari pg group lain...pmainan bjalan smpaila lagu stop n org last yg jd virus yg xde lg group kna denda...hehe...mula2 yg kna lia ngan a.taufiq,,kna denda lompat bintang,,nasibla xtruk sgt..next yg kna denda syidah n ajak,,,yg ni syidah kna ttup mata..n tuang air mineral ke mulut ajak..hihi..basah baju ajak..hahaha...pstu game kedua main janakuasa,,,hihi...geli hati btul ngan game ni..kna buat ala2 macam hantu cina tp tgn xstraight pun,,pstu kna bongkokkan kaki...n bila nama kita disebut kita kna bt zzzzz (janakuasa kan,,hihi) n sebut nama org lain plak...n org tu kna alert...hahahaha nama ak kalau xsilap sekali kna sebut,,,hihi...n ak sbut lia...dh siap2 setting dh sbb xtau nk sbut nama sape...hihi...best gile,,,bnyak r gelagat yg berangan,,,yg mcm xperasan je kna bt zzzzzzz tu...hihi...sabau je ler...pstu dh abis...n ada pmainan dlm kump plak...mainan sambung lagu....kna pk kan lagu ape bdasarkan stu patah pkataan dia bg...yg ptama sayang,..pstu kdua bulan..yg ni kump kitorg crash,,,yg ke 3 bagaimana,,,pmenang kump haruan...hihi...mmg lawak gak time ni...sbb dh bler xtau lagu ape,,hntam je lagu ape2...hehe...ptg plak ada pmainan yg serius skit...kitorg dibagi table...ada x y x y..n kitorg kna plih nak x ke y bdasarkan table...punyela pning game ni...mmg stress gile dibuatnye...huhu...pnyudahnye...kump lia tgal 4 ribu je duit,..n kump kitorg paling bnyak...tp sedih ooo bnyk duit org kitorg ambik...sedih gile...huhu...ptgnye explorace,,,oh yes ni ak xberapa nak suke,,MULA2 la...haha...pstu best3!!!! kitorg kna selesaikan puzzle2...mula first game ak bjaya selesaikan ...ayat tu kna baca dr atas ke bawah...n perkataan yg terbentuk is J.E.T S.K.I...hihi kebetulan sbnarnye...kedua..kna selesaikan ayat sbelum slepas rsanya..n dpt BENDERA HIJAU...ni siap kna beli klu lg dr group lain...ke 3 dgn guna handfon kna match kan no dia bg n dptla KOLAM RENANG...ke 4 kna selesaiakn guna matriks 3x9 n dptla reception...ke 5 yg paling susah siap kna kongsi duit dgn group lain utk beli dgn en Aki..rupe2nye GAZEBO A...yg tbentuk dr angka2...adeii..pttla en Aki ade ckp...alah dekat dh tu...alah...huhu...sabau jela kan...yazid n the gang bjaya mrungkaikan mslah tu n kump diorg mnang 30 ribu...tp kna byr utang kt group lain n tgal bbrapa ribu..hehehe...

Hari ke 3 lebih kpd dlm kelas...cerita pasal pmnduan bhemah...okla...ak nak tnya soalan sbnarnye..tp tkut kna gelak ngan budak laki..haha...ak just nak tnya,,ak ade tbaca artikel,,xbagus memanaskan enjin lepas start enjin,,paling2 pun 30saat n trus jalan...tp ak slalu dpt nasihat mulut ke mulut sruh panas enjin lpas start keta....emm tp xtertanya,,tgkla lain taun jumpe en aki ak tnya...dia ada kedai workshop keta kat Kajang ...dia ok sgt ...jujur gile ckp hrga brg2 keta ni tp ak xtau pun mnde,,,chamberla alternatela,ape ntah...n dia ckp slalu kdai cina(xsmua) letak hrga melampau2,,n biasanya brg tu xrosak pun tp ckp rosak,,ok pastu kitorg ada game (game lagi!!!!) hehe...dduk dalam bntuk V..kmudian..sebelah kump pgang ktas,,pstu kena susun supaya sebelah kump yg pgang ktas iaitu kitorg,,kna dduk sebelah kump sna ikut rules  yg dia bg...hihi utk game ni yazid jd leader..ak xpaham spatah haram masa ni...ok game kedua,,..masa ni dh btukar tmpt...game ni msih lg game yg sama cuma xbleh bcakap.bhsa isyarat xpe,,,okla...yg ke3...xbleh guna bhasa isyarat n xbleh bcakap lgsung...haha,..yg ni smua org bdebar sbb tkut slah...bnyak oooo step kalau kna buat balik...tp selepas round yg ke9,,bjaya gak akhirnya...hahaha...hihi...last sesi ada sesi ukhwah,...smpai skrg lagi ak teringat..sesi ni kna ckp kt org2 dlm ksus tu,3 pkara positif psal dia yg kta knal..msa ptma kali tu gelak2 je sbb malu2 je...pstu en Aki mcm xpuas hati,,,sbb biasanya org lain yg dia bt ksus Jusa2 ni...msti nangis2,,,alamak dh la ak ni jenis snang nak mgalir air mata...adei...sesi kdua ak jadi receiver...ak yg dgr org ckp positif psal ak...terharu+gembira r...sbb xsangka org tu pkir mcm tu psal kita...antara yg ak ingat...org tu ckp,,kalau ada award slalu snyum kt poli ni,,akula orgnye...huhu...pstu ak ni jnis kalau org ckp ape2,ak pndam dlm...sedih wooo....ak ni snnang nak burusan,,xsombong..baik...hihi msa ngan lia n kak ain mmg sdih sbb kitorg kan rapat...sesi peluk2 ni adei...runtun jiwa sgt2...lepas2 tu pun mngalir lagi air mata...terharu...kita bestfriend forever.. =) n kbanyakan diorg mntak maaf selama bkawan kalau2 ada terguris hati...adei mmg ada incident pun sbelum tu...hari kedua petang,,selepas naik banana boat...eh lupe nak cite pasal banana boat..xpela lain entry,...gmbr xde xsyok...incident tu mmg buat ak mgalir air mata pun tp kontrol beb....adeh ak ni asal terlampau marah je nangis..pehal ngan ak ni...adei,,,x rock langsung...huhu...dr dulu lg prangai nila xbleh nak kawal...emm...k lah...cuci mata tgk gmbr dr fon ye...yg lain2 tu ak cilok dr org lain..tp xramai yg upload...nnti ak update ye...bye...

 my hotel..myla sangattt

 serabut tunggu bilik xsiap kemas lg

 ni xde keja namenye,,

 lia2...peace...hihi

 okeh ni taklimat ringkas



 sempat bgambar,,wak siap nak msuk skali bgambar,,,hihi




 tekun kn dgr taklimat







 that's our trainer...en Aki..bukan tok aki ekk..hihi




 okeh dh smpai bilik...view dr bilik

 view dlm blik =)

 meja...bnyak mnde antik2 kt sni

 scary kan almari ni..ak xletak brg kt sni..hehe


 bilik air...not bad

 told ya banyak perabot antik

 nice dinding blkg tu...hihi..tgh tgu konon2 nak kluar tp xjadi



 surprise bday party utk kak ain..hihi hapy bday kak ain








 mastermind yg ajak buat surprise bday party







 gile best kek ni,...seriously....sgt3 sdp...emmm naik 1 kg pas balik ksus,,,sabau je ler,,,


dh balik singgah sini utk beli brg2 shopping...hihi last2 beli keychain je bnyak =)


2 comments:

S. Faezah said...

bestnya g kursus ramai2 dengan geng ofis! :)

zieta said...

best3...dh lama dh xkursus kt luar cm ni...hihi... =D

Selamat Datang Ke Blog ZiEtA

My Pregnancy

Lilypie Pregnancy tickers

~mY AgE~

Daisypath Happy Birthday tickers